18,35 TL’lik çiğ süt fiyatına tepki: ‘Besici değil, aracı kazanıyor’

Çiğ Süt Fiyatları 18.35 TL Oldu: Besiciler Endişeli

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren güncellenen çiğ süt tavsiye fiyatı 17,15 TL’den 18,35 TL’ye yükseltildi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, süt fiyatlarındaki artışı ve besicilerin yaşadığı sorunları eleştirdi.

“Tavsiye Fiyatı Arttı, Ancak Sorunlar Devam Ediyor”

Gürer, yaptığı açıklamada, “Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatı, besicilerin beklentilerini karşılamaktan uzak. Bu fiyat artışının daha çok sanayicileri memnun ettiğini görüyoruz. Ancak çiğ süt üreticileri için durum pek iç açıcı değil. Özellikle küçük aile işletmelerinden toplanan sütler genellikle 13-14 TL gibi düşük fiyatlarla alınıyor. Bu durum, küçük işletmelerin kapanmasına neden oluyor. Son açıklanan 18,35 TL’lik tavsiye fiyatı aslında bir taban fiyat değil, bu da daha düşük fiyatların oluşabileceği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Maliyet Dengesi Mutlaka Sağlanmalı”

Ulusal Süt Konseyi’nin yüzde 7’lik fiyat artışını duyurması, Gürer’i endişelendirdi. Gürer, “Fiyat artışları sadece sanayicilerin isteklerine göre belirlenirse, besiciler mağdur olacaktır. Çiğ süt fiyatlarındaki artışın, işletmelerin girdi maliyetlerini karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Farklı bölgelerdeki maliyet farkları da hesaba katılarak, en az 23 TL gibi bir fiyat belirlenmeliydi” ifadelerini kullandı.

“Denetimler Artırılmalı”

Gürer, süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının mutlaka Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti. Besicilerin kazanç sağlayamadığı bir durumda tüketicilerin de pahalı ürünler almak zorunda kaldığını vurgulayan Gürer, “Bu ticari sistem besicileri ezen, tüketicileri zor durumda bırakan bir sistem haline gelmiştir” dedi.

“Şap Hastalığı Endişe Verici”

Gürer, ayrıca Türkiye genelinde şap hastalığının yaygın olduğuna dikkat çekti. Hayvan satış-alış noktalarının kapanmasıyla birlikte şap hastalığının et ve süt verimini olumsuz etkilediğini söyleyen Gürer, bu durumun çiğ süt toplama sürecini daha da zorlaştıracağını ifade etti.

Related Posts

Tepebaşı Belediyesi’nden duyuru yapıldı! Başvurular yarın başlıyor

Tepebaşı Belediyesi’nin uluslararası Leed Sertifikalı yeşil bina özelliğine sahip Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisleri Su Sporları Merkezi’nde gerçekleştirilecek çocuk ve yetişkin yüzme kurslarına kayıt süreci, 14-18 Temmuz 2025 tarihleri arasında …

Emekliler 2026 yılına kadar bu faturayı ödemeyecek

Artan yaşam maliyetleri karşısında zorlanan emeklilere yönelik sosyal destek adımları hız kesmeden devam ediyor. Karabük Belediyesi, 2026 yılana kadar emeklilerin su faturalarını ücretsiz kullanacağını açıkladı. Bu uygulama, Türkiye genelinde …

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.