Avrupa’da büyüyen tehdit: Ergen teröristler!

Avrupa’da Genç Aşırılık Yanlıları Tehlikesi

Avrupalı politikacılar, kıtanın karşı karşıya olduğu büyüyen bir tehdit olarak yeni nesil aşırılık yanlılarını gösteriyor. Bu gençlerin internette radikalleşmesi, tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Son dönemde Avrupa genelinde 14 yaşından küçük çok sayıda genç, müzik mekanları, ibadet yerleri ve alışveriş merkezlerine yönelik saldırı planları yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Örneğin, Karadağlı 14 yaşındaki bir kız çocuğu, Avusturya’da “inançsızlara” karşı bir saldırı planladığı iddiasıyla tutuklandı. Evlerinde balta, bıçak ve DEAŞ bayrağı bulunduğu açıklandı.

Avusturyalı yetkililer, Şubat ayında bir tren istasyonuna saldırı planlayan 14 yaşındaki bir başka çocuğu tutukladı. Ülkede 17 ila 19 yaşları arasında üç şüphelinin Taylor Swift konserine yönelik “iyi hazırlanmış” bir saldırı planı yüzünden konser üç kez ertelendi.

Belçika’da, Ocak ayında Nazi ideolojisine sahip olduğu belirtilen 14 yaşındaki bir çocuk, bir camiye saldırı planı yaptığı şüphesiyle tutuklandı. Ülke genelinde yaşanan terör vakalarının üçte biri reşit olmayanlar arasında gerçekleşti.

İngiltere’de ise neredeyse beş terör şüphelisinden birinin çocuk olduğu belirtildi. Covid-19 pandemisi sırasında terör şüphelisi olarak gözaltına alınan sayısında azalma olmasına rağmen çocuk tutukluların sayısında bir azalma yaşanmadı.

İnternetin Etkisi

Gençler, aşırılık yanlısı görüşlerin ve komplo teorilerinin propagandasını yapan internet topluluklarına çekiliyor. Yayınlanan yapay zekayla hazırlanmış beyin yıkama videoları, gençleri etkiliyor.

Uzmanlar, genç aşırılık yanlılarının neredeyse tamamının internet aracılığıyla radikalleştiğine dikkat çekiyor. Terör grupları, sosyal medyada paylaştıkları propagandalarla gençlere saldırılar gerçekleştirmeleri için ilham veriyor.

Radikalleşen kişilerin ideolojilerindeki değişkenlik ve kadın düşmanlığı, totalitarizm gibi görüşlerin birbirine karışması uzmanlarca vurgulanmaktadır.

Hollanda’daki Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Thomas Renard, şiddet olaylarını planlayan gençlerin sayısının arttığını belirtiyor. ABD ve Avrupa’daki sağcı radikalleşme eğilimlerinin benzer olduğu ifade ediliyor.

Yapay Zekanın Rolü

Sosyal medya algoritmaları, şiddet içeren içerikleri gençlere önererek aşırılık yanlısı düşüncelere yöneltiyor. Yapay zeka destekli algoritmalar, sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.

Julia Ebner, Oxford Üniversitesi’nde çevrimiçi radikalleşme uzmanı olarak yapay zekanın gençleri etkilediğini vurguluyor. Bu videoların gençlerde duygusal tepkilere neden olduğu belirtiliyor.

Saldırılar ve Artış

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ne göre, Batı’da gerçekleşen ölümlü terör saldırılarının %93’ü bilinen terör gruplarınca yapılıyor. İnternet ve sosyal medya platformları, radikalleşmeyi hızlandırarak saldırı planlarının daha hızlı gerçekleştirilmesine neden oluyor.

2002’de bir kişinin radikalleşmesi ortalama 16 ay sürerken, bu süre 2015’te %40 oranında kısalıp 9.5 aya indi. Terörle bağlantılı ölümler 2023’ten 2024’e %61 oranında artarken, başarılı saldırıların sayısı iki katına çıktı.

Avrupa Polis Teşkilatı’na (Europol) göre, Avrupa Birliği’nde engellenen terör saldırılarının sayısı 2022’den 2023’e dört kat artarak 120 olaya yükseldi.

Psikolojik Etkiler

Belçika Tehdit Analizi Koordinasyon Birimi sözcüsü Kevin Volon, liderleri olmadan internet aracılığıyla örgütlenen gençlerin aşırılık yanlısı düşüncelere kapıldığını belirtiyor. Uzmanlar, genç aşırılık yanlılarının ideolojilerini yüzeysel anladığını ve psikolojik sıkıntılar, yalnızlık gibi sorunlarla başladıklarını ifade ediyor.

Related Posts

Balık tutmaya gittiği şelalede felaketi yaşadı: Helikopterle kurtardılar

Bursa’da, balık tutmak için şelaleye giden 48 yaşındaki Hasan Ülkü düşünce kalça kemiğindeki platin yerinden çıkınca mahsur kaldı. Ülkü, bulunduğu yerden helikopterle kurtarılırken, operasyon anı kameraya yansıdı.

Tarihin en büyük sızıntısı yaşandı: Şifrelerinizi değiştirin çağrısı

16 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı için çağrı yapıldı. Tarihin en büyük sızıntısı yaşandı. Listede 29 ülke var!

Resmî Gazete’de bugün (20 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (20 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Sevdiği kadının gözüne girmek için gönderdiği çiçek yüzünden hapsi boyladı

Sevdiği kadına “Hep aklımdasın” notuyla çiçek gönderen adama mahkeme hapis cezası verdi.

Avrupalı bakanlar İran’la görüşecek: Diplomatik çözüm vurgusu

Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları, bu hafta İranlı meslektaşlarıyla İran-İsrail savaşı için diplomatik çözüm hakkında görüşecek. İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılması beklenen görüşme bu cuma gerçekleşecek. Görüşme, İran ve İsrail …

Putin Erdoğan’a teşekkür etti, çatışmaları değerlendirdi: İran’ın barışçıl nükleer enerji çıkarları sağlanabilir, İsrail’in güvenlik endişeleri ortadan kaldırılabilir

Putin Erdoğan’a teşekkür etti, çatışmaları değerlendirdi: İran’ın barışçıl nükleer enerji çıkarları sağlanabilir, İsrail’in güvenlik endişeleri ortadan kaldırılabilir