Bilim insanlarından şaşkınlık yaratan keşif: Sismik hareketlerin sebebi ortaya çıktı

Kutup Bölgelerindeki Tsunami Araştırması: Eşi Benzeri Görülmemiş Dalgalara Yol Açan Buzul Kaymaları

Doğu Grönland’daki Dickson Fiyordu’nda meydana gelen ve dünya genelinde sismik sensörlerde olağanüstü titreşimlere neden olan iki dev tsunami, 2023 yılının Eylül ve Ekim aylarında kaydedildi. Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, bu olayların fiyort içinde “ayakta duran dalgalar” şeklinde ileri geri hareket ettiğini ve dünya genelindeki her 90 saniyede bir görülen sarsıntıları tetiklediğini keşfetti.

Araştırmanın öncüsü olan Thomas Monahan, “İklim değişikliği eşi benzeri görülmemiş olaylara yol açıyor” diyerek, özellikle kutup bölgelerinde bu tür olayların fiziksel sensörlerle takip edilmesinin giderek zorlaştığını vurguladı.

Buzul besleyen yamaçlarda meydana gelen büyük toprak kaymalarına dayanan bu sarsıntıların nedeni, buzulların ısınması sonucunda oluştu. Bu kitle kaymaları dev dalgalar yarattı ancak tsunamiler, fiyordun coğrafi yapısı sebebiyle açık denize ulaşmadan içeride kaldı.

Aralık 2022’de fırlatılan ve deniz yüzeyi yüksekliğini radar sinyalleriyle ölçen SWOT adlı yeni nesil radar uydusu sayesinde gerçekleştirilen araştırma, tsunamilerin hareketlerini ayrıntılı şekilde kaydetmeyi başardı. Bu durum, önceki uydulardan elde edilemeyen verilerin gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Araştırmaya katkıda bulunan Profesör Thomas Adcock, bu bulgunun yeni nesil uydu verilerinin daha önce çözülemeyen doğa olaylarını aydınlatabileceğini gösterdiğini belirtti. Adcock, “Bu yöntemle tsunamiler, ani deniz kabarmaları ve dev dalgalar gibi okyanus kaynaklı aşırı olaylar hakkında yeni bilgiler edinebileceğiz” açıklamasında bulundu.

Araştırma sonuçları, kutup bölgelerinde iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlayabilmek için uydulara dayalı teknolojilerin ne kadar önemli hale geldiğini ortaya koyuyor.

Related Posts

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

A Plague Tale serisi yanlışlıkla erken duyuruldu

Focus Entertainment, merakla beklenen A Plague Tale serisinin üçüncü oyunu “Resonance: A Plague Tale Legacy”yi kazara erken duyurdu. Xbox Games Showcase 2025 etkinliğinde resmi olarak açıklanması beklenen oyun, 2026 yılında tüm platformlarda ve Xbox …

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …

Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Yapay zeka destekli sohbet robotları, hatalı veya var olmayan bilgileri “gerçekte varmışçasına” sunarak bir nevi “halüsinasyon görüyor”.