Bizim faiz düşmanlığımız Hz. Adem’den beridir

Faiz ve Ekonomi İlişkisi Üzerine Düşünceler

Dün Yeni Şafak gazetesinin yayınladığı “Faiz arttı, döviz yükseldi, enflasyon azdı, üretim düştü, sanayi duruyor” manşeti, pek çok kişinin dikkatini çekti. Bu durum karşısında, faiz ve ekonomi ilişkisine dair düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Faize ve faizli ekonomiye karşı olan tutumumuzun temelinde, inancımızın yattığını belirtmeliyim. Faiz konusunda Hz. Adem’den günümüze olan haramlık algımız, asırlardır devam etmektedir. Bu nedenle faize karşı olan tutumumuz, ölüm kalım meselesi olarak değerlendirilmektedir.

Faizli ekonominin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğuna şüphe yok. Bu inancımı ekonomik bilgimden değil, Allah’ın faizi haram kılmasına olan inancımdan alıyorum.

Günümüzde faizin tanımının gözden geçirilmesi ve genişletilmesi gerektiğine inanıyorum. Para üzerinden kazanç elde etme kavramının faiz olarak ele alınması, ekonomik sistemimizi sorgulamamızı gerektiriyor.

Finans ekonomisinin, sadece zenginleri daha da zenginleştiren bir sistem olduğunu düşünüyorum. Bu durum, küçük esnafın, asgari ücretle çalışanların ve KOBİ’lerin güç durumda kalmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde dayanışma ekonomisi ve yüksek katma değerli teknoloji ekonomisi gibi meseleler geri planda kalırken, paradan para kazanma ekonomisinin öne çıktığını görüyoruz. Ancak bu durum, ekonomide gerçek anlamda bir ilerleme sağlamamaktadır.

Faiz karşıtlığının, ekonomik ve sosyal adaletin sağlanması için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Geçmişte faizli sistemin yok edilmesi konusunda atılan adımların, yanlış fikirler nedeniyle durdurulduğunu görmek üzücüdür.

Sonuç olarak, faizin Rabbimiz tarafından yasaklanmış olması boşuna değildir. Güçlü olmaktan ziyade haklı olmanın önemine inanıyorum. Faiz karşıtlığı, asırlardır devam eden bir duruştur ve bizi haklı kılar.

Yeni Şafak’ın manşetiyle vurgulanan ekonomik sorunların üstesinden gelmek için faizli ekonomiye karşı çıkmalı ve alternatif çözümler aramalıyız. “Bir başka dünya mümkün, bir başka Türkiye mümkün” inancıyla hareket etmeye devam etmeliyiz.

Related Posts

Çin-AB gerilimi otomotiv sektörünü vurdu: Avrupa limanlarında bekleyen araçlar, ödeme yapamayan Çinli üretici

Avrupa’da yüksek satış rakamlarına ulaşan önde gelen bir Çin otomobil üreticisi, Eski Kıta’daki ortaklarına olan ödemelerini 2 ay boyunca gayri resmi olarak askıya aldı ancak kimse bu hamleyi haklı çıkaracak bir gerekçe sunamadı. Çinli grubun …

Maaşına zam işine son espirisi gerçek oldu! O fabrika zam yapıp onlarca kişiyi çıkardı

Kocaeli Gebze’deki Pulver Kimya fabrikasında çalışanların maaşına önce zam yapıp sonra 45 kişiyi işten çıkardılar.

Tarımsal girdi enflasyonu nisanda sert yükseldi

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Nisan 2025’te yıllık yüzde 30,12 artarken, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Çin’in BYD’si Japonya’nın otomobil pazarının kalbine saldıracak

Financial Times’ın yeni bir raporuna göre , BYD’nin Japonya başkanı Atsuki Tofukuji, markanın Japonya’nın 18 milyar dolarlık Kei otomobil segmentine girmesi için bir fırsat tespit ettiğini söylüyor. Ve eğer bu, BYD’nin diğer küresel pazarlardaki …

Şimdiye kadarki en renkli galaksinin fotoğrafı çekildi

11 milyon ışık yılı uzaklıktaki Sculptor galaksisi, binbir renkli detayla ve göz kamaştırıcı renkleriyle gözler önüne serildi.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25’te sabit bıraktı. Karar 3’e karşı 6 üyenin oyu ile alındı. Banka, kararında, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanmasıyla zayıflayan işgücü piyasası ve artan enerji …