Dünyada bir ilk. Sular altında kalacak ülkede dijital ulus yaratılıyor. 100 yıl sonra devletleri kalmayacak

Tuvalu, İklim Değişikliğine Karşı “Dijital Ulus” Projesiyle Hazırlanıyor

Tuvalu, 11 bin vatandaşıyla küçük bir ada devleti olup, 100 yıl içinde sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu endişeyle hareket eden Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını korumak adına “Dijital Ulus” projesine başladı. Bu proje kapsamında Tuvalu, ülkedeki her şeyi dijital ortama aktararak sanal dünya “metaverse”de yeniden inşa ediyor.

Tuvalu, dijital sınırlarını belirleyip hükümetin faaliyetlerini sürdürebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar sayesinde vatandaşlar, resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, Tuvalu’nun toprakları sular altında kaldığında vatandaşların nerede yaşayacakları konusunda da planlar yapılmış durumda.

Vatandaşların Avustralya’ya Göçü

Tuvalu halkının karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği tehdidine karşı alınan önlemlerden biri de Avustralya ile yapılan göç anlaşması. Avustralya-Tuvalu Falepili Birliği anlaşması, Tuvalu vatandaşlarına aşamalı olarak Avustralya’ya göç etme hakkı tanıyor. Ancak, bu durum Tuvalu yönetiminin gelecekte nasıl var olacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Diğer yandan, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor. Tuvalu hükümeti, diğer ülkeleri, iklim değişikliği nedeniyle topraklarını kaybeden Tuvalu’yu hala bir devlet olarak tanımaya çağırıyor.

Tuvalu’nun Geleceği ve Endişeler

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Guy S. Goodwin-Gill ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Donald Rothwell, Tuvalu’nun dijitalleşme çabalarını değerlendirdi. Goodwin-Gill, başka bir ülkeye taşınmaları gereken insanların yasal durumlarının diğer ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Rothwell ise Tuvalu’nun az nüfusu göz önüne alarak, tüm devlet kayıtlarını dijital ortama aktarmanın büyük bir mesele olmadığını ifade etti. Ancak, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından çözümün henüz uzağında olduklarını belirtti.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla boğuşan Tuvalu, diğer ülkeler için bir örnek teşkil ediyor ve uluslararası iş birliği gerektirdiği düşünülüyor.

Related Posts

Özgür Özel, İBB tutuklularının yakınlarıyla bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane Mitingi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonlar sonucu tutuklananların yakınlarıyla bir araya geldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’den enflasyon mesajı: Hedefe ulaşıldı

Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuştu. Son dönemde avronun dolar karşısındaki artışının piyasa koşulları …

Trump Gazze için tarih verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Trump, Florida’daki göçmen gözaltı merkezini ziyaret etmek üzere Beyaz Saray’dan ayrıldığı sırada gazetecilere konuştu. Donald Trump, 7 Temmuz Pazartesi günü Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı …

Sarıyer’de denize girdikten sonra kaybolan Enes’ten kahreden haber

Sarıyer Kısırkaya Plajı’nda denize girdikten sonra kaybolan 18 yaşındaki Enes Açıkça’nın cansız bedeni, kaybolduğu yerden 4 kilometre uzaklıkta bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

Uydu verileri tehlikeyi ortaya çıkardı! 20 yılda iki katına çıktı

Yeni bir araştırma, Dünya’nın enerji dengesizliğinin son 20 yılda iki katına çıktığını ortaya koydu. Bu durum, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda daha da hızlanabileceğine işaret ediyor.