Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Operasyonlar Finansal Piyasalara Yansıdı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlayan operasyonlar siyasi dalgalanmaları beraberinde getirirken, finansal piyasalarda da yankı uyandırdı. Merkez Bankası’nın faiz artırımlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faiz oranları aylık yüzde 6 seviyelerine yaklaşırken, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri sabit kaldı. Durum yurttaşların tercihlerinde değişikliğe neden olarak bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında önemli bir artışa sebep oldu.

Kart Faizi Sınırlı İlgi Bulurken, İhtiyaç Kredisi Faizi Yükseliyor

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasıyla bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranları artış göstermeye başladı. Ancak, Kasım 2024’te yapılan düzenleme sayesinde kredi kartı ve KMH faiz oranlarında bir artış olmadı. Faiz oranlarına göre değişen bu durum tüketicilerin kredi kartlarına yönelmelerine sebep oldu.

Kart Harcamalarında Rekor Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk defa 2 trilyon lirayı aşarak rekor kırdı. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını aştı.

  • Kredi kartı bakiyesi 14 Mart’tan bu yana yüzde 5,12 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi yüzde 2,68 ile sınırlı kaldı

Bu yılbaşından itibaren:

  • Kredi kartı bakiyesi yüzde 11,7 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 19,75 oranında büyüdü

Merkez Bankası verileri, kredi kartı kullanımındaki büyümenin hız kazandığını gösteriyor. Bireysel kredi kartlarındaki 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı 14 Mart haftasında yüzde 37,27 iken, 11 Nisan haftasında yüzde 43,01’e yükseldi. Aynı dönemde toplam kredi kartı büyümesi yüzde 26,69’dan yüzde 35,16’ya yükseldi.

Bankalar Faizleri Artırırken, Kredi Kartları Popülerleşti

Ekonomim’in izlediği bir özel bankanın verilerine göre, 19 Mart’tan itibaren ihtiyaç kredi faiz oranları sürekli arttı. Aylık faiz oranları 17 Mart’ta yüzde 4,69 iken, 24 Mart’ta yüzde 5,19’a, 14 Nisan’da yüzde 5,29’a, 21 Nisan’da ise yüzde 5,44’e yükseldi. Şu an ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 4,6 ile yüzde 6,3 arasında değişmektedir.

Related Posts

Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

19 Mart’tan sonra yükselen ihtiyaç kredisi faizleri, vatandaşı kredi kartı ve kredili mevduat hesabına yöneltti. Bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı aştı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Resmi Gazete’de bugün yayımlandı: İcradan satışlarda yeni dönem

İcra ve iflas süreçlerinde internet üzerinden yapılan satış ihalelerinde önemli bir değişiklik yapıldı. Artık açık artırmalarda son dakika teklifleri, süreci üçer dakikalık dilimlerle uzatacak. Ancak toplam uzama süresi bir saati geçemeyecek.

Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

Küresel piyasalarda, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sık değişen söylemlerinin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Amazon Türkiye’de prime abonelik ücretlerine zam yaptı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Amazon, Türkiye’de sunduğu Prime abonelik hizmetine yeni bir zam yaptı. Uzun bir süre sabit kalan abonelik ücreti, yapılan son artışla birlikte yüzde 25 oranında yükseldi. Bu güncellemeyle birlikte Amazon Prime’ın aylık ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye çıktı.

Tüketici Güven Endeksi Azaldı

TÜİK, tüketici güven endeksinin Nisan’da yüzde 2,3 azalarak 83,9 olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir