Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Var olmayan ancak gerçek gibi görünen algısal yanılsamalar halüsinasyonlar olarak adlandırılır. ChatGPT, DeepSeek ve Gemini gibi büyük dil modellerinin kullanıcılarına yanlış, çarpık veya gerçek olmayan çıktılar sunması, insanlara “Yapay zeka halüsinasyon görebilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Yapay zeka, insan zekasına özgü bazı işlevleri yerine getirebilir ancak bilinçli değildir. Bununla birlikte, bir insan gibi “halüsinasyonlar görebilir.”

Genellikle “tarafsız ve doğru” olarak kabul edilen yapay zekanın, gerçek dışı ve yanıltıcı veriler üretmesi, güvenilirlik ve şeffaflık endişelerini artırıyor. Yapay zeka destekli sohbet robotları, girilen komuta uygun yanıtlar sunarak yapay zekanın “yanılmaz” olduğu algısını yaratsa da “halüsinasyonlar görmesi” ciddi sonuçlara neden olabilir.

Uzmanlara göre, yapay zekanın yanlış veya gerçek dışı bilgi sunması, kullanıcıya fayda sağlama amacından kaynaklanmaktadır. Profesör Ehsan Hoque, yapay zekanın “dalkavukluk” yaptığını belirterek, yanlış bilgi aktarımının, eksik verilerden kaynaklanabileceğini vurguladı.

Hoque’a göre, yapay zeka modelleri, gerçekleri doğrulamak yerine kelime kalıplarına dayanarak metin oluşturur. Bu durum, yanlış ve yanıltıcı metinlerin üretilmesine neden olabilir.

Hoque, halüsinasyonların kasıtlı olmadığını ancak sisteme değer yargılarının kodlanabileceğini belirtti. Şu anki teknolojinin halüsinasyon sorununu çözecek kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Uzmanlar, yapay zekanın gerçek olmayan bilgileri doğruymuş gibi sunmasını, nöropsikiyatrik bir hastalık olan “konfabulasyon” rahatsızlığına benzetiyorlar. Bu durumun, yapay zekanın resmi belgelerde kullanılması durumunda ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir.

Washington Üniversitesi Dilbilimi Bölümü Profesörü Bender, yapay zekaya mutlak güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak yapay zekaya duyulan aşırı güvenin pazarlama stratejileriyle ilişkili olduğunu belirtti. Bender, yapay zekanın halüsinasyon sorununu çözecek bir şeye sahip olmadığını ifade etti.

Related Posts

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

A Plague Tale serisi yanlışlıkla erken duyuruldu

Focus Entertainment, merakla beklenen A Plague Tale serisinin üçüncü oyunu “Resonance: A Plague Tale Legacy”yi kazara erken duyurdu. Xbox Games Showcase 2025 etkinliğinde resmi olarak açıklanması beklenen oyun, 2026 yılında tüm platformlarda ve Xbox …

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …

Bilim insanlarından şaşkınlık yaratan keşif: Sismik hareketlerin sebebi ortaya çıktı

Doğu Grönland’daki Dickson Fiyordu’nda oluşan iki dev tsunami, 2023 yılının Eylül ve Ekim aylarında dünya genelindeki sismik sensörlerde sıra dışı titreşimlere neden oldu. Oxford Üniversitesi liderliğinde yürütülen uluslararası araştırma, bu …