Yeni süper kapasitör, 70 bin döngüye ulaşarak elektrikli araçlara göz kırptı

UCLA araştırmacıları, olağanüstü enerji depolama kapasitelerine sahip yeni bir PEDOT nanofiber üretim yöntemi geliştirdi. Bu gelişme, elektrikli araçların şarj sürelerini önemli ölçüde azaltabilir ve yenilenebilir enerji depolama sistemlerinin verimliliğini artırabilir.

Araştırmacılar, geliştirilen bu yöntemin, dünya genelinde sürdürülebilir enerji üretimine geçişi destekleyecek süper kapasitörlerin üretilmesine olanak sağlayabileceğini belirtiyor. Bu tür gelişmeler, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunabilir.

Süper kapasitörlerin bataryalardan farkı nedir?

Bataryalar, enerjiyi yavaş kimyasal reaksiyonlarla depolarlar ancak, süper kapasitörler enerjiyi yüzeylerinde elektrik yükü biriktirerek depolayıp serbest bırakırlar. Bu sayede süper kapasitörler, enerji depolama ve boşaltma işlemlerini son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Bu özellik, onları hibrit ve elektrikli araçlardaki rejeneratif fren sistemleri ve kamera flaşları gibi hızlı enerji patlamaları gerektiren uygulamalar için ideal hale getirir. Fakat süper kapasitörlerin karşılaştığı zorluk, büyük miktarda enerji depolayabilecek yüzey alanına sahip materyallerin üretilmesidir. Geleneksel PEDOT malzemeleri bu konuda yetersiz kalmış ve dolayısıyla performansları sınırlı kalmıştır.

Yeni yöntem sayesinde enerji depolama imkanı

Şu anda en yaygın olarak kullanılan elektriksel iletken plastiklerden biri olan PEDOT, elektronik cihazlardan dokunmatik ekranlara, organik güneş hücrelerinden ayarlanabilir şeffaflık sunan akıllı pencerelere kadar birçok elektrokromik cihazda yer almaktadır. Fakat PEDOT’un enerji depolama alanındaki kullanımı oldukça sınırlı kalmıştır. Çünkü ticari PEDOT formları genellikle düşük elektriksel iletkenlik sunmakta ve enerji depolamak için limitli bir yüzey alanı sağlamaktadır.

UCLA ekibi, bu kısıtlamaları aşmak amacıyla benzersiz bir buhar fazı büyütme süreci geliştirmiştir. Bu süreç, dikey olarak büyüyen yoğun otlara benzer bir biçimde PEDOT nanofiberleri üretmeye olanak tanıyarak, geleneksel PEDOT’a kıyasla çok daha yüksek enerji depolama kapasitesi sağlamıştır. Bu yenilik, geleneksel PEDOT filmlerinin depolayabileceğinden çok daha fazla elektrik yükünü yüzeyinde tutabilen PEDOT elektrotlarının üretimine olanak tanımıştır.

Bu nanofiberler, ticari PEDOT ürünlerine göre 100 kat daha fazla iletkenlik ve geleneksel PEDOT’a kıyasla dört kat daha büyük bir elektrokimyasal aktif yüzey alanı sunmaktadır. Sonuç olarak, PEDOT nanofiberlerinin enerji depolama kapasitesi, her santimetre karede 4600 miliFarad’a kadar ulaşabilmektedir. Bu durum, geleneksel PEDOT’a kıyasla önemli bir artış sağlamaktadır. PEDOT nanofiberlerinin bir diğer olağanüstü özelliği ise dayanıklılığıdır. UCLA ekibi, bu materyalin 70.000 şarj döngüsüne kadar sorunsuz bir şekilde çalıştığını gözlemlemiştir.

Yüksek performanslı PEDOT nanofiberlerinin geliştirilmesi, hızlı şarj olan elektronik cihazlar, uzun menzilli elektrikli araçlar ve gelişmiş yenilenebilir enerji depolama çözümleri için yeni bir kapı açabilir.

Related Posts

Qualcomm Snapdragon 8 Elite 2’nin özellikleri netleşiyor

Qualcomm’un yeni nesil amiral gemisi yonga seti Snapdragon 8 Elite 2 hakkında ilk bilgiler gün yüzüne çıktı. Sektörde güvenilir kaynaklardan biri olan Digital Chat Station’ın sızdırdığı bilgilere göre, Snapdragon 8 Elite 2’nin Eylül ayının …

DeepSeek R2, maliyetleri yüzde 97 oranında düşürdü!

Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek, yeni nesil modeli R2 ile birlikte sektörde güçlü bir atılım yapacak. Sızdırılan bilgilere göre, DeepSeek R2 önceki nesil performansını iki katına çıkararak saniyede 1.2 trilyon işleme ulaşıyor. DeepSeek R2 …

ABD, gizli casus uçağına füzeleri havada “eriten” bir lazer silahı taktı

3. Dünya Savaşı endişeleri artarken, ABD füze savunması için casus uçaklarını füze savar lazer silahlarıyla donatmaya başladı. Bunun ilk örneği ise, keşif amaçlı insansız hava aracı MQ-9B SkyGuardian oldu.

Kuantum yağmuru ilk kez gözlemlendi

Kuantum dünyasının tuhaf ve soyut yasaları, zaman zaman tanıdık doğa olaylarıyla ilginç biçimlerde kesişebiliyor. İspanya ve İtalya’dan bir araştırma ekibi, şimdiye kadar yalnızca teorilerle açıklanan “kuantum yağmuru”nu ilk kez deneysel olarak gözlemlemeyi başardı.

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir